23 Aralık 2014 Salı

RUHUNUZA DOKUNUYORSA...



 Gelin bugün sizi şarkılarınıza doğru yola çıkarayım. Ben mi?  Ben şu an yoldayım zaten :) Uzaktan, yakından, kendi dilinizden, farklı dillerden, anladığınız, anlamadığınız bir müzik dinleyin. İstediğiniz şarkıyı seçin, hemen şimdi. İster rock ister slow ister jazz olsun. Uzun zamandır dinlemediğiniz bir şarkı dolsun kulaklarınıza. Özlediğiniz fark edin. "Bu şarkıyı dinlemeyeli ne kadar uzun zaman olmuş" diye  şaşırın birde. Ben de şimdi tam da size anlattığım şeyi yapıyorum. Beynimde notalar uçuşuyor. Şu an bu yazıyı yazmıyor olsaydım gözlerimi kapatırdım. Neyse yazıyı bitirince inşallah :)

 Ne kadar farklı değil mi müzik? Ben her düşündüğümde hayran oluyorum. Duygularını öyle bir yolla anlatıyorsun ki; neşeliysen müzik yaparken, senin şarkılarını dinleyenlere bulaşıyor mutluluğun ya da üzgünsen, insanlar dertlerine ortak oluyor. Tabi buna bizim düğün şarkılarının bazılarını katmıyorum. Bir ara "güz gülleri gibiyim" diye bir şarkı vardı hatırlarsanız. Ayrılık şarkısıydı ama düğünlerde gelin ve damadın ilk dans müziği için kullanılıyordu. Yani saçma bir durumdu :D Bu gibi istisnaları geçersek müziğin duygu taşıma da harika bir araç olduğunu düşünmekteyim. Peki böyle düşünceler kafamı ilk ne zaman sardı? Bir yaz gecesi balkonda tek başıma, anlamadığım yabancı bir müziği dinlerken. O an kilometre ötelerden seslenen bu adamın duygularını, dilini anlamasam da hissedebildiğime şaşırdım. Ve şarkı söyleyen adamdan ziyade müziğe ve ruhuma dokunan notalara hayran kaldım.

 Her telden müzik dinlerim ben. Bazen klasik müzik bazen rock bazen pop. Müzik sayesinde kendimi bazen sokak da yürüyen bir artist gibi hissedebiliyorum ya da evsiz kalmış bir yoksul gibi. Uçları yaşatabiliyor yani müzik :)

 Her müzik farklı bir kültürü tanıma, farklı bir şarkıcıyla tanışma fırsatı. En son Özbek bir sanatçı keşfetmiştim mesela :) Bu arada çok ünlü olmayan yerel bir şarkıcı keşfetmek de çok eğlenceli. Kimsenin bilmediği o cevherleri dinleyen bir kaç bin  şanslı insandan  birisiniz düşünsenize. Hem de dünya da 6 milyar insan varken:)

 Son olarak notaların milleti, ırkı, rengi olmaz değil mi? Ruhunuza dokunuyorsa o şarkı sizin için yapılmıştır:) Ben yazımı burada sonlandırıyorum biraz gözlerimi kapatıp, müzik dinlemeliyim. Arşivi deşeledim de biraz :) 

  Arşivden size de bir kaç parça hediye edip gidiyorumm 


Seyyan Hanım- Hasret
Sting-Desert Rose


Not: Siz de dinlemekten hoşlandığınız şarkıları bana tavsiye ederseniz çok sevinirim :)

20 yorum:

  1. bir yerlerde müziğin insan beynini güneş ışığından sonra en çok etkileyen ikinci şey olduğunu okumuştum; ya da şu an çok fena sallıyorum :) bir sürü araştırmada bir sürü güzel faydası olduğunu biliyorum ama ilham vermesi, duyguları harekete geçirmesi, endorfin salgılatması, hafızayı güçlendirmesi vs. gibi

    düğün müzikleri bana da hep ilginç gelmiştir. sadece ilk dans müzikleri de değil. insanların bir avcı vurdu beni,bir avcı yedi beni diye oynamaları falan.

    millet, ırk gibi sınıflandırmaları sevmesem de böyle bir gerçek var ve bu müzikte de var ne yazık ki. http://www.youtube.com/watch?v=zEur0SysHZc gibi bir şarkının gayet de ırkı var mesela karışık bir kültürlü bir parça olmasına rağmen :) aklıma bu şarkı nereden geldi bilmiyorum.

    velhasılı kelam müzik. 8 notadan oluşmasına rağmen (!) hangi türden olursa olsun insanı anlayan bir dost . bono'dan bir alıntı yaparak bitireyim bu yorumumu : "music can change the world because it can change people"

    not: http://www.youtube.com/watch?v=LWz0JC7afNQ tavsiye edilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk başta yorumunuz için çook teşekkür ederim :) Müziğin ırkı, milleti olmaz derken tabi ki her milletin kendine özgü tınıları, sözleri deyişleri var. Bunu inkar edemem. Benim anlatmak istediğim dinlerken sanatçının duygularını hissedebiliyorsan dil, ırk, millet gibi sınıflandırmalar kalkıyor aradan. Böyle bir yorum yaptım ama umarım sizi doğru anlamışımdır.
      notunnotu: Önerdiğiniz müziği zevkle dinledim teşekkürler sayın Berkay :)

      Sil
  2. müzik insanı dış dünyanın yoğunluğundan alıp, iç huzura çekiyor. vazgeçilmezimiz.

    YanıtlaSil
  3. Ben de öyleyim kii :) cevremdekilerin bilmedigi benim kendimce arayislarimla kesfettiklerim mesela bana cok degerli geliyo. Bide muzigin anlamaktan ziyade hissetmeyi gerektirdigini dusunuyorum ben de. Mohsen Namjo benim en sevdigim. Raperini de dinle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Raperin dinliyorum şimdii :) Ne güzel sesi varmış ya öneri için teşekkürler Öz :)

      Sil
  4. Ne güzel şarkılar koymuşsun insanın içine işliyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi bende çok seviyorum bu iki şarkıyı :)

      Sil
  5. Merhaba,
    Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle....
    www.neclasolen.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bende sizi takibe aldım. Bloguma da sık sık beklerim :)

      Sil
  6. Kesinlikle ya şu müziğin evrenselliği duygusu hiç bitmiyor. En alakasız bi club şarkıda bile insan bir tını yakalıyor sırf o tını için aylarca dinleyebılıyor .. çok güzel yazı olmuş valla ve özlemişim Sting'i bi güzel dinlicem şimdi ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende senin gibi düşünüyorum "tınıyı yakalama" meselesi benim için de çok önemli :) Sting candır ^^

      Sil
  7. Bloggerların iletişim bilgilerini arşivleyerek etkinlikler için daha ulaşılabilir hale getirebiliriz.
    Hangi blog, hangi şehirde hatta ülkede,
    Kısaca "Blogger Haritası"...

    Bu listede olabilmek için öncelikle birkaç dakikanızı ayırarak
    "Blogger Tanıtım Formu"nu doldurmanız gerekmektedir.

    Bilgi için;
    http://fincanteyze.blogspot.com.tr/p/blogger.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogger haritası etkinliğiniz için teşekkür ederim. Katıldım bile :)

      Sil
  8. ne güzel yazmışsın yaaaa seninle düşüncelerimiz pek yakın zaten ama şu seyyan hanımı dinlemeye alıyom tımıms :)

    YanıtlaSil
  9. sağolsın Deep :) ama hani sen hiç dinlediğin müziklerden tavsiye etmemişin ya oldu mu şimdi :)

    YanıtlaSil
  10. ama son yazım müzik yazısı ki müzik listesi bikaç gün önce de verdim bi deee yanda arşivde müzik başlığına baksan ya amaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ovv dikkatimden kaçmış demekki bakıyom, dinliyom şimdik. yorumlarımı blogunda göreceksin sayın Deep :)

      Sil
  11. ama bi de en son en son şimdi yazdığıma da baksanaa :)

    YanıtlaSil
  12. baktımm yaa. en birinci destekcii ye ye ye :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...